Pollen en macroresten uit een laatmiddeleeuwse waterput te Deursen-Dennenburg, Laagstraat 58
Rapportnummer 1057
| Publicatiedatum 30 juni 2018
[auteur] Beurden, L. van
In 2017 is door Bodac bv een archeologisch onderzoek uitgevoerd in plangebied Laagstraat 58 te Deursen-Dennenburg, gemeente Oss. Het plangebied is gelegen ter hoogte van een deels begraven laag rivierduin die vanaf de ijzertijd permanent lijkt te zijn bewoond. Het rivierduin ligt binnen een rivierkom en oeverwalachtige vlakte, enkele kilometers ten zuiden van de huidige Maas.
Het archeologisch onderzoek heeft sporen van een laatmiddeleeuwse nederzetting blootgelegd, waaronder twee waterputten en paalsporen van een huis en een bijgebouw. Op basis van aardewerkdateringen en dendrochronologisch onderzoek wordt aangenomen dat de nederzetting tussen 1300 en 1350 in gebruik was. Uit de kernvulling van een paalkuil en van een van de waterputten zijn monsters geselecteerd voor botanisch onderzoek. De waterputvulling wordt op basis van het aardewerk gedateerd tussen 1300-1500, de paalkuilvulling tussen 1300-1350.
Uit een eerste inventarisatie van de monsters is naar voren gekomen dat het monster uit de waterput rijk is aan botanische macroresten en pollen. In het monster uit de paalkuil ontbreken botanische macroresten en pollen nagenoeg. Wel blijkt het pollenmonster uit de paalkuil opvallend rijk aan schimmelsporen van een onbekend type. Op basis van de inventarisatieresultaten is door BIAX Consult geadviseerd het monster uit de waterput selecteren voor pollen- en macrorestenanalyse en het monster uit de paalkuil te de-selecteren. Dit advies is door de opdrachtgever, in overleg met het bevoegd gezag, overgenomen. De resultaten van de pollen- en macrorestenanalyse van de waterputvulling worden hieronder besproken.