Terug naar overzicht

Paleoecologisch onderzoek aan een veenprofiel bij de burcht van Kolmont

Rapportnummer 1211 | Publicatiedatum 30 november 2019
Auteur Verbruggen, F.

Download rapport  Download rapport


Het agentschap Onroerend Erfgoed werkt aan een beschermingsprocedure voor de burchtruïne van Kolmont (gemeente Tongeren, Provincie Vlaams Limburg). In dat kader voert RAAP België een studieopdracht uit, waarbij onder andere boringen zijn gezet.
De burchtruïne is gelegen op een motteheuvel en is beschermd door een binnenste droge gracht, een aarden wal en een buitenste natte gracht. De tienhoekige donjon is mogelijk gebouwd tussen 1170 en 1172. De oudste vermelding van een burggraaf in Kolmont dateert van enkele jaren later, 1175. Al in de elfde of vroeg-twaalfde eeuw, bevond zich hier mogelijk een motte. Ten oosten van de donjon bevindt zich het neerhof/burchtplein met resten van de stenen ommuring die met torens versterkt was. Na 1366 verloor de burcht zijn strategische betekenis.
Om meer informatie te vergaren over het vroegere landschap waarin de burcht zich situeerde is paleoecologisch onderzoek uitgevoerd. Daartoe zijn een A-horizont en een veenpakket bemonsterd voor onderzoek aan palynologische resten en macroresten, in combinatie met 14C-dateringen om de onderzochte lagen in de tijd te kaderen.

Bedankt voor uw aanvraag, u ontvangt binnen enkele ogenblikken een e-mail met daarin de downloadlink.

Sluit venster

Download rapport

Vul om dit rapport te downloaden onderstaande gegevens in. U ontvangt direct een link per e-mail om het rapport te downloaden:


Op dit rapport rust nog een embargo, neemt u even contact met ons op?

Contact >