Oudste karnmolen van Nederland ontdekt!
10 juni 2021
Een halve ronde houten schijf met een gat erin, een hoop korte plankjes en het naaf van een wiel… Over deze stukken hout, gevonden bij archeologisch onderzoek naar aanleiding van een nieuwbouwproject tussen Doorn en Driebergen heeft Silke onlangs haar hersens gekraakt. En wat bleek? Deze onderdelen vormden tezamen een unieke karnmolen, aangedreven door hondenkracht. De plankjes vormden de tredmolen waarin één of twee honden rondrenden om het wiel, en daarmee de karnmolen in beweging te zetten. Wat de vondst nóg bijzonderder maakt, is dat deze laat-veertiende-eeuwse hondentredmolen ook nog eens de oudst bekende van Nederland bleek te zijn. Dendrochronologisch onderzoek liet zien dat hondgedreven karnmolens maar liefst vier eeuwen eerder dan gedacht al werden gebruikt!
Wil je meer weten en Silke samen met het archeologisch team onder leiding van Peter Weterings erover horen vertellen? Kijk dan dit filmpje en nieuwsbericht:
https://www.youtube.com/watch?v=Ajht-ZdsFQA
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2184954/spectaculaire-ontdekking-in-doorn-oudste-karnmolen-van-nederland-opgegraven.html
Wil je zelf een keer een (recentere) hondentredmolen zien? Dat kan! In het openluchtmusea van Arnhem en het Belgische Bokrijk zijn ze te zien.