Botanisch onderzoek aan cultuurlagen en een akkerlaag uit de Late-Bronstijd tot en met de Late-IJzertijd van Egmond-Zuid
Rapportnummer 778
| Publicatiedatum 01 september 2014
Auteur Kooistra, L.I.
In het najaar van 2013 heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau een archeologische begeleiding uitgevoerd bij de aanleg van de watertransport-leiding ’Egmond-Zuid’. Op plaatsen waar grondsporen tevoorschijn kwamen, is voorafgaande aan de civieltechnische werkzaamheden een vlak aangelegd om de eventueel aanwezige archeologische sporen te kunnen aantekenen.1 Tijdens het veldwerk zijn diverse archeologische sporen aangetroffen waaronder eergetouw-sporen en enkele cultuurlagen uit de Bronstijd en/of IJzertijd. De cultuurlagen zijn plaatselijk afgedekt met een humeuze zandlaag met materiaal uit de Nieuwe tijd. Door ploegen is in deze laag ook materiaal uit de prehistorische cultuurlagen terecht gekomen. Van de cultuurlagen en een akkerlaag zijn grondmonsters genomen voor botanisch onderzoek aan macroresten en palynologisch materiaal.
Een selectie van de monsters is voor botanisch onderzoek aan BIAX Consult aangeboden (tabel 1). Het onderzoek behelst het inventariseren van de monsters op geschiktheid voor analyse. Met betrekking tot te analyseren monsters ligt de nadruk op de vraag naar het uiterlijk en de inrichting van het Egmondse landschap in de Late-Bronstijd tot en met de Late-IJzertijd.